Damian Gjiknuri

Ministër i Infrastrukturës dhe Energjisë

Damian Gjiknuri

Z. Damian Gjiknuri lindi më 25 maj 1972, në qytetin e Tiranës. Ai është i martuar me Rovena Gjiknurin (Agollin), me të cilën ka një djalë, Aleksin dhe një vajzë, Katerinën.

Ai është i diplomuar në drejtësi në vitin 1994, në Universitetin e Tiranës dhe zotëron gradën Master në Politikat Publike dhe Ligj të lëshuar nga “NPS School” të Monterey, Kaliforni, SHBA (2004) dhe Kolegji i Ligjit Londër, Britani e Madhe (1996). Ai ka kryer edhe disa studime pasuniversitare në Qendrën për Politikat e Sigurisë në Gjenevë (2000) dhe të Drejtë Ndërkombëtare në Universitetin e Leidenit, Holandë (1994).

Gjatë aktivitetit profesional ka kryer dhe kurse të ndryshme profesionale në institucione të ndryshme arsimore dhe profesionale në SHBA dhe BE, në fushat e sigurisë, mjetet speciale të hetimit, hetimi penal, kontratat publike, koncesionet, politika publike, ligjet zgjedhore etj.

Z. Gjiknuri është anëtar i Partisë Socialiste që nga viti 2005 dhe është zgjedhur deputet në Qarkun e Vlorës në vitin 2017 dhe me parë në ate të Elbasanit (Gramsh) në vitin 2009 dhe 2013. Ai është anëtar i Kryesisë së Partisë Socialiste dhe 2011 deri në vitin 2016 ka qenë Sekretar për Çështjet Zgjedhore. Më parë, në vitin 2007 ai u zgjodh Nënsekretar për Çështjet Ligjore dhe Zgjedhore dhe është bashkautor i Kodit Zgjedhor 2008. Gjiknuri ka qenë anëtar i Komisionit të Ligjeve të Kuvendit të Shqipërisë (2009-2013), si dhe bashkëkryetar i Komisionit të Reformës Zgjedhore 2011-2012.

Z. Gjiknuri ka drejtuar Ministrinë e Energjisë dhe Industrisë për periudhën 2013-2017. Ai ka udhëhequr me sukses reformën në sektorin elektroenergjetik, periudhë e cila shënoi transformimin dhe rimëkëmbjen e këtij sektori. Është ekspert në çështjet e politikës dhe sigurisë energjetike, si në atë vendase, ashtu rajonale dhe evropiane.

Përpara zgjedhjes si deputet, Z. Gjiknuri ka punuar si drejtues i një zyre ligjore dhe këshilltar ligjor për reformat rregullatore ekonomike në vend dhe rajon, financuar nga BE, USAID, GTZ, etj. Deri në vitin 2005, z. Gjiknuri ka ushtruar funksione të ndryshme publike si: Drejtor i Kabinetit të Ministrit të Rendit Publik (2005), Sekretar i Përgjithshëm i Ministrisë së Mbrojtjes (2001-2005), Drejtor i Bashkëpunimit Ndërkombëtar dhe Marrëveshjeve në Ministrinë e Rendit Publik dhe koordinator kombëtar për çështjet e drejtësisë dhe ato të brendshme, për negocimin e hapjes së negociatave me KE (1999-2001), Drejtues i Planizim - Drejtimit në SHISH (1998), Gjyqtar i Shkallës së Parë (1995-1996), jurist në institucione të ndryshme (1994-1995).

Ai zotëron shumë mirë gjuhën angleze dhe mirë gjuhën italiane.